Arpa Şehriye Faydaları ve Domatesli Arpa Şehriye Pilavı Tarifi

 

Türk mutfağında sıklıkla kullanılan besinlerden birisi olan arpa şehriye sayısız faydaları bünyesinde barındırır. Çeşitli yemeklerde, çorba ve pilavlarda farklı aromalarla zenginleştirilerek tüketilen arpa şehriye, hem tek başına hem de farklı besinlerle bir arada pişirilerek tüketilebildiği için kullanım alanı geniş bir kuru gıda türüdür. Türk mutfağında en çok çorba ve pilavlarda karşımıza çıksa da mezelerde, salatalarda, dolma gibi çeşitli yemeklerde kullanımına da oldukça sık rastlanır. Doyurucu özelliği ve sağlık açısından sağladığı faydalar nedeniyle diyet yapanlar tarafından da farklı öğünlerde tercih edilir. 

 

 

Arpa Şehriye Faydaları Nelerdir?

 

Karbonhidrat olmasına karşın; lifli yapısı sayesinde tok tutucu özelliğe sahip olan arpa şehriye, diğer lifli gıdalar gibi sindirimi kolaylaştırıcı ve kan şekerini düzenleyici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda protein oranı yüksek olan arpa şehriye farklı vitamin ve mineraller içerir. Kemiklerin güçlenmesine de katkı sağlayan arpa şehriye, günlük sağlıklı beslenme düzeninde hem ana hem de ara öğünlerde yer verebileceğiniz, besleyici bir kuru gıda türüdür. Kolesterolu dengelemeye yardımcı olur.

 

100 Gram Arpa Şehriye Besin Değerleri

 

Tüketilme şekline bağlı olarak arpa şehriye kalorisi değişkenlik gösterebilir. Ancak kendi besin değeri baz alındığında 100 gramı yaklaşık olarak 357 kalori olarak hesaplanmıştır. Bu bilgi ışığında 3 yemek kaşığı arpa şehriyenin 1 dilim ekmeğe denk olduğu söylenebilir. Diğer arpa şehriye besin değerlerine bakıldığında ise 100 gram arpa şehriye içerisinde 73.4 gram karbonhidrat, 11.1 gram protein, 1.4 gram yağ ve 3.4 gram lif bulunduğu bilinir. Bunun yanında daha düşük seviyelerde potasyum, kalsiyum, demir, vitamin A ve C gibi bileşenleri de bünyesinde barındırır. Arpa, aynı zamanda B vitamini de içeren bir gıdadır. B1, B3 ve B6 vitaminleri arpada mevcuttur.

 

 

Arda Türkmen’den Domatesli Arpa Şehriye Pilavı

 

Türk mutfağında sıklıkla kullanılan ve hemen her evde bulunan malzemelerle oldukça lezzetli, besleyici ve doyurucu bir arpa şehriye pilavı hazırlıyoruz. Bunun için gerekli malzemeler ise şu şekilde:

 

2 yemek kaşığı tereyağı

1,5 su bardağı rendelenmiş domates

3 su bardağı et suyu

2 su bardağı arpa şehriye

Tuz

Karabiber

2 yemek kaşığı kuru nane

 

Pirinç olmaksızın tek başına arpa şehriye ile yapacağımız bu pilavda biraz fazla miktarda yağa ihtiyacımız oluyor. 2 yemek kaşığı tereyağını pilav tenceresinde iyice eritirken arpa şehriyelerimizi süzgeçte sudan geçiriyoruz. Hemen ardından eriyen tereyağının içinde şehriyemizi güzelce kavuruyoruz. Ardından yaklaşık 3 - 4 adet domatesi rendeleyip arpa şehriyelerin üstüne ekliyoruz. Domatesli olmadığında arpa şehriye pilavına 1’e 2 oranında su eklerken; domateslerin fazla su bırakması nedeniyle pilavımız domatesli olduğunda 1’e 1,5 oranını uygulamak yeterli oluyor. Rendelenmiş domateslerin ardından bu orana uygun olarak 3 su bardağı et suyunu ekliyoruz. Domatesli arpa şehriye pilavının lezzetini en üst seviyeye çıkarmak istiyorsanız; bu aşamada bol miktarda kuru nane eklemeniz gerekiyor. Dolu dolu 2 yemek kaşığı kuru nane ekledikten sonra göz kararı tuz ve karabiber ekledikten sonra tüm malzemeleri güzelce karıştırıp kapağını kapatıyoruz. Birkaç dakika yüksek ateşte kaynadıktan sonra altını kıstığımız pilavımız suyunu güzelce çekip dinlendiğinde servise hazır! 

 

¨Domatesli arpa şehriye pilavı yanına ne gider?¨ derseniz; birbirinden farklı et, tavuk ve balık yemekleri, sebzeler ve zeytinyağlı çeşitleri ile birlikte domatesli arpa şehriye pilavını afiyetle tüketebilirsiniz! Saray mutfağında yer alan incik, tandır gibi et yemeklerinin yanına oldukça yakışan bu lezzeti hindi, tavuk gibi beyaz et yemekleriyle de bir araya getirebilir; dilediğinizde tek başına bile tüketebilirsiniz!

Benzer İçerikler