Vişne kompostosu

Hoşaf ve Komposto Farkı Nedir? Vişne Kompostosu Tarifi

 

Hoşaf ve komposto; yemek üstüne tatlı olarak veya ara öğün olarak tüketebileceğiniz meyve parçacıklı sıvı bir besindir. Hazırlanışı son derece kolay olmakla birlikte hemen her öğünde tüketilebilir. Öğle yemeği, akşam yemeği ve brunch menülerinde yerini alan hoşaf ve kompostolar aynı zamanda sıvı ağırlıklı beslenmesi gereken hastalar, yaşlılar ve çocukların da beslenme programlarında önemli bir yere sahiptir. Ambalajlı gıdalar ve yüksek oranda rafine şeker içeren tatlı besinler yerine, doğal meyve şekeri içeren komposto ve hoşaf türlerinin tercih edilmesi daha sağlıklıdır.

 

Komposto Nedir?

Komposto, çeşitli meyvelerin şekerli su ile kaynatılması ile elde edilen tatlıya verilen addır. Meyveler içinde tanecik şeklinde bulunur. İsteğe bağlı olarak meyveler ile birlikte veya sadece sıvı olarak da tüketilebilir. Taze veya dondurulmuş meyvelerle hazırlanan bu tatlı her yaşta tüketilebilir. Buzdolabında soğutularak tüketilebildiği için özellikle yaz aylarında kurtarıcı niteliğindedir. Ayrıca yoğun sıvı içermesi de yaz aylarındaki sıvı kaybını dengelemek açısından etkilidir. Benzer şekilde sıcak havalarda düşen kan şekerini düzenlemek için de hafif ve besleyici bir gıda seçeceği oluşturur. İçeriğinde bulunan bol lifli meyveler sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkili rol oynar. Bu nedenle bol miktarda meyve içeren kompostolar, yemek ile birlikte tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır. Mide, kalp, böbrek gibi çeşitli organlar için faydalı özelliğe sahip olan kompostolar aynı zamanda hem cilt hem de bağışıklık sistemi için yararlıdır. İsteğe bağlı olarak sıcak olarak da tüketilebilir.

 

 

Hoşaf ve Kompostonun Farkı Nedir?

 

Hoşaf ve komposto yapılış şekli ve içeriği nedeniyle birbiri ile sıklıkla karıştırılır. Aralarındaki tek fark ise kompostonun taze meyvelerle hoşafın ise kuru meyvelerle yapılıyor olmasıdır. “Hoşaf nedir?” dersniz, kompostonun kuru meyvelerle hazırlanan hali olarak özetlenebilir. Kuru kayısı, kuru erik, kuru üzüm gibi kuru meyvelerle yapılan kayısı, erik ve üzüm hoşafları gibi aynı meyvelerin mevsimindeki taze halleri veya dondurucuda saklanmış yaş halleri kullanıldığında ise kompostoları ortaya çıkar. Bu nedenle vişne hoşafı yapmak için kuru vişneye ihtiyaç duyulurken vişne kompostosu yapımında yaş vişne kullanılmaktadır. Her ikisinde de şeker, su ve meyve haricinde çeşitli baharatlar veya tatlandırıcılar kullanılarak farklı lezzetler denenebilir. En çok kullanılan tatlandırıcılar arasında karanfil, tarçın çubuğu, portakal kabuğu, limon kabuğu, vanilya yer alır.

 

 

Arda Türkmen’in Vişne Kompostosu Tarifi

 

İster donmuş, ister taze vişnelerle hazırlayabileceğiniz; lezzetli, serin ve vitaminli bir tatlı seçeceği sunan vişne kompostosu sıvı tüketimini artırmak ve sıcak havalarda serinlemek isteyenler için en ideal tatlı seçeneklerinden birisidir. Yapımı oldukça kolay olan bu kompostoyu yaz aylarında yapacaksanız taze vişne kullanabilirsiniz. Ya da yaz aylarında alıp derin dondurucuya kaldırdığınız vişneler ile diğer mevsimlerde de oldukça lezzetli bir vişne kompostosu hazırlayabilirsiniz. Vişne kompostosu faydaları sayesinde sık tercih edilen komposto çeşitlerindendir. İster sıcak, ister soğuk olarak tüketebileceğiniz lezzetli, faydalı ve besleyici bu tarif için vişne ile birlikte gerekli malzemeler ise şu şekilde:

 

500 gram vişne

2 su bardağı toz şeker

1 litre su

4 tane karanfil

1 tane çubuk tarçın

3 - 4 küp zencefil

 

Su ve şekeri bir tencereye alıp kaynatmakla başlıyoruz. Kaynayan şerbete çubuk tarçın, karanfil ve zencefilleri ekleyip aromalarının çıkmasını bekliyoruz. Bu sırada eğer taze vişne kullanacaksak vişneleri sap ve çekirdeklerinden ayırıyoruz. Baharatların aroması şerbete çıktıktan sonra baharatları içinden alıyoruz. Taze veya dondurulmuş olarak kullanmak üzere ayırdığımız vişneleri şerbete ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz. Ardından ocağın altını kapatıp oda sıcaklığında soğumaya alıyoruz. Oda sıcaklığında ılıyan vişne kompostomuzu buzdolabında iyice soğuyana kadar dinlendiriyoruz. Böylece leziz vişne kompostomuz servise hazır!

Benzer İçerikler