Bulaşık Makinesinde Yıkanabilirlik Ne Anlama Gelir?

Yıkanabilirlik Ne Anlama Gelir?

Bulaşık makinesinde yıkanabilir ifadesini bazı bardakların ve tabakların altında gördüğünüzü muhtemelen hatırlayacaksınız. Bunun tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyor olabilirsiniz. Bunun asıl nedeni, bulaşık makinesinde yıkanabilirliğe ilişkin standart bir etiketin bulunmamasıdır! Mutfak ürünleri üreten her üreticinin, kendi yöntem ve materyallerini temel alarak bulaşık makinesinde yıkanabilirliği belirlemeye yönelik kendi süreçleri ve standartları vardır.

Bulaşık Makinesinde Yıkanabilirliğin Anlamı Nedir?

Bir ürünün bulaşık makinesinde yıkanabilir olması, üretim sürecinin bir aşamasında bulaşık makinesinin yüksek sıcaklık derecelerinde ve etkili deterjanlarla yıkandığında bunlarla etkileşime girmesini ve hasar görmesini önleyen bir işleme tabi tutulmuş olduğu anlamına gelir. Yalnızca bulaşıklarınızın zarar görmemesi için değil, makinenizin zarar görmemesi için Termoplastik (düşük erime noktasına sahip bir plastik) gibi malzemelerin yıkanması gibi konulara da dikkat etmeniz önemlidir.

Üreticiler ürünlerini bulaşık makinesinde yıkanmaya nasıl uygun hale getirirler?

Ürünlerin “bulaşık makinesinde yıkanabilir” hale getirilmeleri için değişik malzemelerden üretilmiş farklı ürünler için farklı teknikler kullanılmaktadır.

Cam

Çoğu cam "tavlanmıştır", bu, camın üretilirken yapısı içerisindeki herhangi bir gerilimi dengelemek için yavaşça soğutulmuş ve sıcaklık değişimleriyle başa çıkabilmesi için daha dirençli hale getirilmiş olduğu anlamına gelmektedir. Cam, onu daha sert ve güçlü hale getirmek için "sertleştirme" (temperleme) adı verilen, termal veya kimyasal bir süreçten geçirilmiş de olabilir. Mutfak eşyaları genellikle, onları tavlanmış camdan iki kat daha esnek hale getiren 'ısıl güçlendirme' olarak bilinen hafif bir işlemden geçerler, bazı tencereler tamamen temperli olabilir ve bunlar tavlanmış camdan daha güçlüdür.

Seramikler

Seramikler de cama uygulanana benzer bir işlemle, malzemenin olabildiğince az kusurla yavaşça soğutulması yoluyla, bulaşık makinesinde yıkanır duruma getirilirler. Bu ikisi arasında bazı farklılıklar vardır, bu farklardan en önemlisi bu ürünleri üretmek için kullanılan malzemelerdir. Bulaşık makinesinde yıkamaya uygun hale getirmeye gelince, seramiklere yüzeyi korumak için bir sır uygulanır - uygulanan sır türü ürünün dayanıklılığını önemli ölçüde etkileyebilir.

Plastik Ürünler

Plastik, bulaşık makinesinde yıkamaya güvenilir hale getirmek için genel olarak "işlem görmez", daha ziyade ürünün üretildiği plastik türü bir ürünün bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olup olmadığını belirlemektedir. Çok düşük bir erime noktasına sahip plastikler bulaşık makinesinin yüksek sıcaklıklarında eriyebilir, diğer bazı plastik türleri ise kırılganlaşıp çatlayabilirler.

Bir Ürünün Bulaşık Makinesinde Yıkamak İçin Uygun Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Bulaşık makinesinde yıkamaya uygunluğa dair uyarıların standart olmaması nedeniyle mutfak eşyaları üreticileri bulaşık makinesinde yıkanabilirliğe dair kendilerine özgü farklı bir sembol kullanabilirler. Bu sembol genellikle üzerinde su damlaları bulunan bir tabak ya da cam olabileceği gibi bunun yanında, "bulaşık makinesinde yıkanabilir" etiketi de bulunabilir.

Benzer İçerikler

Bulaşık Makinesi Hakkında Bilmedikleriniz

  Bulaşık makinesi hiç şüphesiz hayatımızı kolaylaştıran beyaz eşyalardan biri. Özellikle birkaç kişilik evlerde bulaşık gibi her gün, h...
Devamını oku

Cam Bardaklar ve Seramik Bardaklar Bulaşık Makinesin...

Cam Bardaklar ve Seramik Bardaklar Bulaşık Makinesinde Nasıl Yıkanmalı? Mutfak ve sofraların vazgeçilmezleri arasında bardaklar önemli y...
Devamını oku