Küresel ısınma ile birlikte bazı ülkelerde kaliteli ve temiz suya erişim neredeyse imkansız hale geldi. Bu durumun önünü kesebilmek için su tasarrufu yapmak ve kaynakların korunmasını desteklemek gerekiyor.

Su tüketimi en çok tarımda gerçekleşirken, bunu sanayi ve ardından evsel tüketim takip ediyor. Suyun tasarruflu kullanımı için ise izlenebilecek pek çok adım var. Tarımda damlama sulama sistemine geçilmesi, sanayide dönüştürülebilir teknolojiden faydalanılması ve evlerde gereksiz su tüketiminden kaçınılması bunların başında yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre günlük kişi başı su tüketimi gelişmiş ülkelerde 500-800 litre, daha az gelişmiş ülkelerde ise bunun neredeyse on katına tekabül ediyor. Öte yandan suya ulaşmanın zor olduğu bölgelerde kişi başı su tüketimi sadece günlük 20-60 litre olabiliyor. Tüm bunlar suyun ne kadar değerli olduğunu görmemiz açısından oldukça önemli.

Hem geleceğimizi hem de ekosistemin dengesini koruyabilmek için suyu tasarruflu kullanmalıyız. Peki, su tasarrufu için ne yapmalıyız ya da neler yapabiliriz? Gelin, kişisel olarak alınabilecek önlemler nelerdir birlikte göz atalım.

Suyu Tasarruflu Kullanmak İçin Neler Yapmalıyız?

Temiz suya erişimin sürdürülebilmesi için herkese bir görev düşüyor. Günlük su tüketimi ne kadar azalırsa, o kadar fazla suyu kurtarmış oluruz. Evlerde su tüketim miktarı; %26 tuvalet, %22 çamaşır makinesi, %17 duş, %16 musluk, %14 tesisat sızıntıları, %3 banyo ve %2 diğer şeklinde genel olarak verilebilir. Bu alanların her birinde alınacak kişisel tedbirler ile günlük kişi başı su tüketimini düşürmek mümkün.

  • Mutfakta tüketilen sudan tasarruf edebilmek için bulaşıkları elde değil, makinede yıkamaya özen göstermelisiniz. Makineyi tam dolu halde çalıştırmak ve bulaşıkları öncesinde sudan geçirmemek bu noktada dikkat edilmesi gerekenlerden.
  • Çamaşır makinesini de dolduktan sonra çalıştırarak her yıkamada en az 10 litre suyun ziyan olmasının önüne geçebilirsiniz.
  • Donmuş gıdaların buzunu çözdürmek için akan su altına tutmak da gereksiz su tüketimine girer.Bu tür ürünleri bir gün öncesinden çıkararak çözünmesini bekleyebilirsiniz.
  • Mutfakta musluğu kullanırken açık bırakmamak da oldukça önemli. Kısacası hem yemek hazırlarken hem de bulaşık yıkarken günlük su ihtiyacı dışında gereksiz su kullanımının geleceğimizden çaldığını unutmamalıyız.

 

Musluktan 1 Saatte Ne Kadar Su Akar?

Musluktan saat başı ortalama 972 litre su akıyor ve bu dakikada 16 litreden fazla su akması anlamına geliyor. Bu da ellerinizi yıkarken, dişinizi fırçalarken, tıraş olurken musluğu açık bıraktığınızda ne denli su kaybı olacağını gözler önüne seriyor.

  • Açık musluk günlük su tüketiminde önemli bir paya sahiptir. Bunu önlemek için tasarruflu musluk başlıkları kullanabilir, işiniz esnasında musluğu kapalı tutabilir ya da örneğin tıraş olurken akan su yerine bir kaba su koyarak işinizi sürdürebilirsiniz.
  • Tesisat sızıntılarında da durum benzerdir. Tesisatta su sızıntısı olup olmadığını kontrol ettirmeli, en ufak sızıntıları dahi onarmak için harekete geçmelisiniz. Bu şekilde hem su faturanızı düşürebilir hem de su israfının önüne geçebilirsiniz.
  • Duş süresini kısaltmak, tasarruflu duş başlığı kullanmak, küveti doldurmak yerine akan suda kısa sürede duş alıp suyu kapatmak da alınabilecek kişisel tedbirlerdendir.
  • Bahçe sulaması yaparken günün serin saatlerini tercih ederek, buharlaşmanın önüne geçebilirsiniz.
  • Sebze ve meyveleri akan suyun altında yıkamak yerine, bir kap suyun içinde temizlemek de geleceğinize yatırım yapmak demektir.

Türkiye’de Kişi Başına Günlük Su Tüketimi  

Türkiye’de içme suyu kaynaklarından kişi başı günlük ortalama 217 litre su çekiliyor. Bu değer Ankara’da 227, İstanbul’da 189 ve İzmir’de 173 litre. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu miktar günlük 150 litre olarak ölçülmekle birlikte alınan tedbirler doğrultusunda daha da düşürülmeye çalışılıyor. Biz de üstümüze düşeni yaparak, suyumuzu idareli kullanmalı; çok su tüketen gereksiz işlerden kaçınmalıyız. Bu noktada yapabileceklerinizi şöyle söyleyebiliriz:

  • Araba yıkamak için yağmur suyundan faydalanabilirsiniz.
  • Duş esnasında suyun ısınmasını beklerken akan suyu kovaya doldurarak araç yıkamak gibi amaçlarla değerlendirebilirsiniz.
  • Mutfakta basit işlemler için kullanılan suyu lavaboya dökmek yerine tuvalete dökebilirsiniz.
  • Damlayan su da zamanla çok fazla suyun ziyan olmasına sebep olur. Damlayan musluk var ise onarabilir, suyun boşa akmasını engelleyebilirsiniz.
Bulaşıkları makinede yıkamadan önce elde ön yıkamadan kaçınmalısınız. Bu, çok fazla su tüketimine yol açan etkenlerdendir. Bulaşık makinesi ön yıkama olmadan iyi yıkamıyor ve yeniden çalıştırma ihtiyacı oluşturuyorsa sorun bulaşık makinesi tabletinizde olabilir. Özel formülü ile ön yıkama olmadan da bulaşıklar pırıl pırıl yapan Finish ürünlerine evinizde yer açarak suyu ve dolayısıyla dünyamızı koruyabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Su Kıtlığı Nedir? Türkiye'de Su Kıtlığı Var Mı?

Su, canlıların yaşamını devam ettirmesi için önemli bir kaynaktır. Tatsız, kokusuz ve şeffaf özelliklere sahip olmasına rağmen oldukça de...
Devamını oku

Günde Sadece 25 Litre Su ile Neler Yapılabilir?

25 litreyle bir günü geçirmek… Kulağa distopik bir dünyayı anlatan filmin konusu gibi geliyor. Hayatın devamlılığı için gerekli, sosyal h...
Devamını oku